‘The Crown’ gaat alleen nog over Diana, waardoor het met de vrije invulling voorbij is

The Crown heeft de dood van prinses Diana maar liefs drie seizoenen kunnen uitstellen, maar in het zesde seizoen is het dan toch eindelijk zo ver. Alles wat we zien staat in het teken van haar naderende auto-ongeluk in het Parijse tunneltje – vooral het aanzwellende geklik van de persfotografen en het zoemen van hun scooters als ze de prinses steeds verder opjagen. Diana krijgt veel warme momenten met haar twee kinderen, om de kijkers in te peperen wat de jongens straks moeten gaan missen. Wanneer ze afscheid neemt van zonen denk je steeds: dit kan de laatste keer zijn. Wanneer zij op aandringen van haar vakantievriend Dodi een tussenstop maakt in Parijs, denk je: doe het niet, Diana!

Aanvankelijk ging de populaire Britse historische serie met gezwinde spoed door het leven van de Britse koningin Elizabeth II en haar familie, vanaf haar bruiloft in 1947 tot in de moderne tijden. Maar toen prinses Diana eenmaal arriveerde in seizoen vier, trapte serieleider Peter Morgan krachtig op de rem. Hij wilde zo lang mogelijk genieten van het meest charismatische en dramatische personage dat de hedendaagse koninklijke geschiedenis te bieden heeft. Met de komst van Diana verdwenen allengs andere plotlijnen en personages uit zicht. Geen politiek meer, geen koninklijke worsteling meer tussen privéleven en publieke functie. De koningin zelf deed er steeds minder toe. Het nieuwe en laatste seizoen, eerste helft, voltooit die ontwikkeling: het gaat alleen nog maar over Diana.


Lees ook
aan de poten van moeders troon zagen

Imelda Staunton is de derde actrice die koningin Elizabeth speelt in ‘The Crown’.

Netflix zette de eerste vier afleveringen donderdag stilletjes online, de andere vijf afleveringen volgen op 14 december. Er werden vooraf geen afleveringen beschikbaar gesteld, dat heeft wellicht te maken met de aanzwellende kritiek. De eerste helft van het zesde seizoen is donderdag door de Britse pers negatief ontvangen en door The Guardian finaal in de pan gehakt. Die kritiek heeft deels te maken met het feit dat The Crown steeds dichter bij het heden komt. Daarmee verloor de serie al eerder de charmes van het kostuumdrama, met de somptueuze aankleding van de jaren veertig, vijftig en zestig. Bovendien verloren de schrijvers ruimte om zelf iets in te vullen. Steeds vaker werden ze gewezen op historische onzorgvuldigheid. Steeds vaker imiteerde de serie beelden die we toch al kenden. Ook was er ethische kritiek: mocht je wel drama bedenken over mensen die nog gewoon rondlopen? Ben je dan niet even erg als de paparazzi, die in de serie worden neerzet als weerzinwekkende bloedhonden?

Maar het zesde seizoen, eerste helft, blijkt helemaal niet zo slecht te zijn. Het begint met de gebruikelijke schermutselingen tussen kroonprins Charles en Diane, die na hun scheiding elkaar proberen te treffen via de pers. De twee verzoenen zich, net op tijd. Diana probeert te genieten op een Mediterraan jacht met vakantievriend Dodi, maar de druk van de boulevardpers wordt steeds verstikkender. Volgens een telefonisch consult met haar psychiater heeft Diana een drama-verslaving. De serie hint ernaar dat Diana het rustiger aan wil gaan doen, weg van de schijnwerpers, dichter bij haar kinderen. Maar eerst nog even dit…

Invuloefening

Het grote probleem van dit zesde seizoen is dat het verhaal van Diana al héél erg vaak is verteld. Er zijn tientallen films, series en documentaires over de jonggestorven prinses. Scenarist Peter Morgan schreef zelf al eerder de film The Queen, die de nasleep van Diana’s dood veel pregnanter neerzette. The Crown 6 1/2 voelt als een invuloefening.

De serie was altijd al het interessants als de schrijvers de vrijheid namen om zelf iets te bedenken. Het beste lukt dat dit keer als ze de romance tussen Dodi en Diana uitdiepen. Nee, het is niet haar nieuwe grote liefde, ze gingen niet trouwen. Dodi en Diana hebben meer een vriendschap van twee kinderen die zich niet gezien voelden door hun vaders. Mooi is hun laatste gesprek, als ze elkaar liefdevol confronteren met hun tekortkomingen.

Ook sterk zijn de ragfijne manipulaties van Dodi’s vader, de Egyptische miljardair Mohamed Al-Fayed. In seizoen 5 was hij nog een charmante parvenu die dolgraag bij de Britse opperklasse wilde horen maar die telkenmale door de koninklijke familie werd afgewezen. Nu is hij gepromoveerd tot de schurk van het seizoen. Meedogenloos duwt hij zijn zoon Dodi bovenop de prinses. Wanneer Dodi met Diana zou trouwen, zo is papa’s plan, dan zal hij eindelijk tot de Engelse elite behoren. Hij schrikt er niet voor terug om de paparazzi op de geliefden af te sturen. Tegen haar zin laat hij de opgejaagde prinses naar zijn paleis in Parijs slepen. Dan komt het ongeluk. Nu is hij zijn zoon kwijt en is hij nog steeds een outcast. Alles verloren.

https://www.youtube.com/watch?v=dVG8mqKXqZs